KARP WPŁYWA NA... ZDROWIE!!!
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Imprezy
Specjały
Tradycyjne smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Zioła
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Wokół kuchni i stołu
Wody mineralne
Obyczaje
Rękodzieło
Regiony
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Miejsca z... klimatem
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
POZNAJ TRADYCYJNE SMAKI
BIBLIOTECZKA PDF
REGIONALNE SMAKI - KUCHNIA Z OKRASĄ
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
Instytut Orkana

PASZTET Z BOBU.


Przepis jakieś naszej babci-cioci, albo i stryjka. Z tych proporcji wychodzi duży pasztet, bo ich było dużo , rodzina rozrośnięta, ludzie duzi i jeśni...

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
1 kilo świeżego bobu, 1 szklanka ryżu, 1 szklanka kaszy ( może być jaglana), pół kila grzybów świeżych(mogą być pieczarki), pół kila cebuli, około 30-40 deka bułki tartej, seler, 5 średnich marchewek, 5 jajek, siekana zielenina, przyprawy - pieprz, sól, majeranek, 4 ząbki czosnku, i co tam kto jeszcze chce lub lubi.

Bób, marchew, seler pokrojone w grube plastry ugotować razem, odcedzić, wywar użyć do ugotowania kaszy i ryżu (dolać wody albo bulionu w sumie 5 szklanek).
Cebulę i grzyby udusić w łyżce oleju, wystudzić wszystko i zemleć w maszynce do mięsa. Przyprawić sola, pieprzem ziołowym, zielonym koperkiem, można tymi różnymi współczesnymi mykami doprawić, tylko uważać, aby nie przesolić.
Dodać żółtka, tartą bułkę, na koniec ubitą pianę. Będzie tego co najmniej na 4 blaszki.
Piec godzinę w dobrze nagrzanym piekarniku.

Owszem, takie pasztety to nie nowość. Roślinożerni robili często, ale z soi, grochu, lub fasoli, a my wypróbowaliśmy z bobu.
Zechcesz mniejszą ilość, na przykład jedną blaszkę - to wystarczy 30 dkg bobu i półtorej szklanki gotowanego ryżu.
Każdy sobie urozmaica po swojemu.

Już wcześniej mówiliśmy o Staszku co handlował bobom i z kumoterm jeździli na jarmarki.
Kie se kupił auto, przestoł jarmacyć, a żona dalej przyrządzała przysmaki z bobu .
Wszystko by było dobrze, ale zacyna okropnie pyskować , a nojbardziyj kie jechali autem bez wieś.
Kiejsi zatrzymoł go policjant i godo...

- Te, Stasek, kany jedzies ?
- Z babom do kościoła!
- A nie zauwozyłeś, ze ci baba wyleciała z auta po drodze?
- E, to chwała Bogu! Bo jo myśloł zem ogłuchł !


Teraz jest najlepszy bób, można spróbować takich eleganckich przepisów bobowych - na przykład z papryczką i mięskiem, z boczkiem i pomidorami, z masełkiem i pietruszka - super, smakowitości! Jeden nakaz wszakże tu się czai - trzeba każde ziarnko obrać ze skórki! A my mielemy razem ze skórkami, albo zjadamy z całą zawartością, no całe ziarnko! Hej hej !!!


Pasztet z bobu - Wanda Czubernatowa (MP 3)
.


Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2009. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
SMAKOWITE WĘDLINY TRADYCYJNE Z PODSTOLIC
SZCZAWNICA - KRÓLOWA POLSKICH WÓD !!!
KWARTALNIK "PIENINY"
MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
STADNINA "RAJD" ZAPRASZA W PIENINY
KALENDARZ 2014
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY